CİHANBEYLİ

Konya'yı Cihanbeyli'den ayıran doğal sınırlar yoktur. Cihanbeyli, tarihî gelişimi, coğrafi yapısı ve sosyal yaşantısı yönünden Konya'nın bir parçasıdır. Cihanbeyli'nin ilk adı "Esbikeşan"dır. Daha sonraları "İnevi" adını almış ve uzun yıllar İnevi adını taşımıştır. Esbikeşan ilçesi ilçelikten bucaklığa, bucaklıktan ilçeliğe çok kez yer değiştirmiştir.

Cihanbeyli'nin Böğrüdelik Köyü'ne, "Canbegli Aşireti" yerleşir. Böğrüdelik, 1928 yılında ilçe merkezi olur. Cihanbeyli de "Mürseli Efendi" Nahiyesi adını alarak bu ilçeye bağlanır. 1929 yılında Böğrüdelik'ten ilçelik kaldırılır, Mürseli Efendi Bucağı ilçe olur. Böğrüdelik'te bulunan Canbeyli Aşiretinin adına uygun olarak Mürseli Efendi adı Cihanbeyli'ye dönüştürülür. Yeni kurulan ilçeye Kulu Köyü, Altınekin ve Yeniceoba bucakları bağlanır. Daha sonra 1954 yılında Kulu, 1987 yılında da Altınekin ilçe merkezi durumuna getirilerek Cihanbeyli'den ayrılmışlardır.

Cihanbeyli, İç Anadolu Bölgesinin orta kısımlarında yer alır. Bağlı olduğu Konya ilinin 100 km. kuzeyinde, Tuz Gölünün batısındadır. 32-34 derece doğu meridyenleri ile 38-39 derece kuzey paralelleri arasında kalır. Ayrıca Türkiye'nin yüzölçümü bakmından en büyük ilçesidir.

Cihanbeyli, kuzeye doğru uzanan Konya Ovası'nın devamı gibidir. İlçenin bulunduğu kesimler, geniş yayla özelliği gösterir. Ova-yayla özellikleri Ankara'ya doğru Kulu ilçesi komşusunu da alarak sürer. Ovaların, deniz yüzeyinden yüksekliği genellikle 950 ile 1000 metre arasındadır. Yayla kısımlarının deniz yüksekliği 1000 metreyi aşar.

Cihanbeyli Celil Boğazı (Peri Bacaları)

Tuz Gölü

15 Temmuz Şehitleri Parkı