Güneysınır, Konya'ya 75 km uzaklıkta, Konya-Karaman D715 karayolunun 11 km. batısında yer alan ilçe merkezini oluşturan iki yerleşim yeri, Osmanlı döneminde Karasınır ve Elmasun olarak bilinen köylerdir. Her iki köyle ilgili kayıtlara, 1531 tarihli Muhasebe Defteri'nde ve 1584 tarihli tahrir defterlerinde rastlanmaktadır. Ayrıca Elmasun, 19. yüzyılda Batılı coğrafyacılar tarafından hazırlanan çeşitli haritalarda, örneğin Tallis tarafından yayınlanan 1851 tarihli Asia Minor haritasında gösterilmektedir. Her iki köy cumhuriyet döneminde, önce Bozkır ilçesine bağlı iken sonra 1955 yılında Çumra ilçesine bağlanmıştır.
20.05.1990 tarih ve 20523 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı 130 İlçe Kurulması Hakkında Kanun ile 09 Mayıs 1990 tarihinde Güneybağ ve Karasınır Belediyelerin tüzel kişiliği kaldırılarak "Güneysınır" adıyla tek bir belediye kurulmuştur. Karasınır, Güneybağ ve Emirhan ise ilçenin Mahalleri haline gelmiştir. İlçe idare binalarının Karasınır ve Güneybağ Mahalleleri arasındaki ortak uzaklıktaki alana taşınmasıyla ilçe merkezi oluşmuştur.
Halk arasında "Gavur Hüyüğü" ve "Güdelesin" diye bilinen hüyükten ve civardaki bazı köylerden, eski çağlara ait topraktan yapılmış çanak, çömlek, tuğla ile madenî eşya kalıntılarının ortaya çıkmış olması; ilçede yerleşik hayatın çok eski zamanlarda başlamış olduğuna işaret etmektedir. Bilge Umar'ın Türkiye'deki Tarihsel Adlar kitabında Elmasun adının etimolojisi Hititlerden önce Orta Anadolu'ya hakim olan Luwi diline dayandırılmaktadır.
İlçe, Toros dağlarının eteklerinde kurulmuştur. Tepeliklerinde ormanlar ve yaylalar aşağılarda geniş ovalar vardır. İlçe ormanları ardıç, meşe, çam ağaçlarıyla kaplıdır. Ovaları ise bereketli tarım arazileriyle kaplıdır. İlçenin yerleşimi, sıradağların bitiş noktasıyla ovanın başlangıç noktasındaki bölgededir. Bu nedenle ilçede dağ, orman, ova gibi her türlü doğal yapı bulunmaktadır. Kış aylarında kar olarak düşen yağışlar, ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur şeklindedir. Göksu Şelalesi ilçemiz sınırları içerinde olup ayrıca ilçede 4 adet gölet bulunmaktadır. Bunlar; Kızılöz, Mehmetali, Aydoğmuş, Bardas Göletleri’dir. Güneysınır Göleti’de yapım aşamasındadır.
Güneysınır ilçesinin en önemli gelir kaynağı tarımdır. İlçemizin ürün desenini buğday, arpa, nohut, çerezlik kabak, ayçiçeği, fasulye ile bağ ve meyve alanları oluşturmakta olup meyvecilik olarak elma, kiraz, şeftali çoğunlukta olmak üzere badem ve ceviz üretimi de yapılmaktadır. Tarımdan sonra halkın ikinci gelir kaynağı hayvancılıktır. İnek, koyun, keçi, tavuk ve hindi yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçede özel sektöre ait modern büyükbaş hayvancılık, yumurta ve kuluçka tavukçuluğu tesisleri bulunmakta olup arıcılık da önemli bir gelir kaynağıdır.
TARİHÎ VE TURİSTİK MEKÂNLAR
YERKÖPRÜ ŞELALESİ (GÖKSU)
Yerköprü (Göksu) Şelalesi, ilçemiz ve Hadim ilçesi sınırımızda olup şelaleye giden yol ilçemizden geçmektedir. Göksu Şelalesi, bir doğa harikası olup görülmeye değer yerlerdendir. Şelale, Güneysınır ilçesine 45, Konya'ya ise 110 kilometre uzaklıktadır. 20 metre yükseklikten akan ve Akdeniz'e doğru süzülen muhteşem şelale görenleri büyüleyen bir güzelliğe sahiptir.
GÜVERCİNLİK MAĞARASI
Güneysınır'ın Güneybağ mahallesinde bulunmaktadır. 1.090 metre rakımda bulunan dikey mağara 130 metre derinlikte yer almaktadır. Mağaranın salon kısmı 346 metre uzunluğundadır. Mağara iki kısımdan oluşmaktadır. Birincisi fosil özellik gösteren ve sırayla yaklaşık 40, 25, 20, 30 metrelik inişleri içeren dikey kısım; diğeri ise salon kısmıdır. 130 metrede yer alan dev salonun tabanı çamur ve yarasa gübresi ile kaplıdır. 130 metre inildikten sonra ulaşılan salonun Avrupa ve Türkiye'de dikey mağaralarda bulunan en geniş salon olduğu belirtilmektedir. Mağarada; perde oluşumlar, bayrak ve duvar sarkıtları, mağara sütleri gibi çok çeşitli oluşuma rastlanmaktadır. Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından araştırması yapılarak haritalanmıştır. Mağara profesyonel mağaracılar tarafından gezilebilmektedir.
ANIT AĞAÇ (BİN YILLIK)
Bardas Mahallemizde tescilli bin yaşın üzerinde bir Anıt Ağaç (Ardıç Ağacı) bulunmaktadır. Anıt ardıç ağacının çevresini 13 kişi kollarını tamamen açarak ancak dolaşabiliyor. Taç çevresi 52 metre olan ağacın boyu 13 metre olarak ölçüldü. Kök uzunluğu ise 800 metreye kadar ulaşıyor. Anıt Ağaç halen tüm gösterişiyle ayakta duruyor.
AKKIŞLA YAYLASI MESİRE ALANI
Güneybağ Mahallemize 3 km. uzaklıkta bulunan Akkışla Yaylası Piknik ve Mesire Alanı; gür ardıç ve diken ağaçları, doğal su kaynakları, havası, sakin ve dinlendirici ortamı nedeniyle ile piknikçiler tarafından en çok tercih edilen piknik ve mesire alanıdır. Akkışla yaylası piknik ve mesire alanında; bungalov kiralık evler, çeşmeler, WC, piknik alanları, spor sahası bulunmaktadır. Sportif faaliyetler için kamp yeri olarak son derece uygun bir yerdir.
AĞAÇ OBA KABAKBAŞ PİKNİK ALANI
Ağaçoba Mahallemizde bulunan Kabakbaş Piknik Alanı temiz havası, doğal su kaynakları, asfalt yolu ve görselliği ile piknikçiler tarafından en çok tercih edilen piknik alanlarından biridir. Kabakbaş’ta iki çeşme ve mescit bulunmaktadır. Yolu asfalttır.
BAKLALIK PİKNİK ALANI
Örenboyalı Mahallemizde bulunan Baklalık Piknik Alanı temiz havası, doğal su kaynakları, asfalt yolu, görselliği ve ilçe merkezine yakınlığı ile piknikçiler tarafından en çok tercih edilen piknik alanlarından biridir. Yolu asfalttır.
AK TÜRBE
Gürağaç Mahallemizdedir. Selçuklular zamanında inşa edilmiş olup günümüze kadar ayakta kalmıştır. 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmıştır. Güneysınır’a gelmişken bu güzel yapıyı görmeden ayrılmayın.
GÜDELESİN HÖYÜĞÜ
Güneysınır ilçe merkezinin 3 km. doğusundadır. Yapılan araştırmalarda Kuzey eteklerinde kalkolitik malzeme olduğu bildirilmektedir. Tepe kesiminde ise Helenistik-Roma çanak çömleklerine rastlanılmıştır.
GAVUR HÖYÜĞÜ
Güneysınır ilçe merkezinin 2 km. doğusunda yer almaktadır. 200 x 150 x 20 m. boyutlarındadır. İTÇ; MÖ 2. ve 1. binyıl; Roma - Bizans dönemi çanak çömlekleri bulunmuştur. GD-KB yönündedir.
GÖLETLER: Kızılöz, Mehmet Ali, Aydoğmuş ve Bardas Mahallerimizde olmak üzere 4 adet gölet bulunmaktadır.